Védőháló | Konferencia Mosonmagyaróvár

Hírek

A Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület 2017. december 1-én Mosonmagyaróváron tartotta a „Család az életünk színtere” Védőháló a Mosonmagyaróvári Járás hátrányos helyzetű családjaiért című projektjének szakmai konferenciáját. A járás szociális szakembereinek részvételével megrendezett konferencia a Mosonmagyaróvári Család-és Gyermekjóléti Központ 30 éves fennállását is ünnepelte. Rendezvényünket megtisztelte jelenlétével Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkára, dr. Pető Péter a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés Alelnöke, Árvay István, Mosonmagyaróvár Város Polgármestere, a Térségi Társulás Elnöke, valamint Sörös Iván, az EMMI Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárságának Főosztályvezetője. Elsőként dr. Pető Péter, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés Alelnöke köszöntötte a megjelenteket, köszöntő beszédében kihangsúlyozta a család fontosságát, és azt, hogy a megyei önkormányzat mennyire örül az ilyen projekteknek, illetve annak, hogy a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület ilyen volumenű programot valósít meg a térségben. Árvay István, Mosonmagyaróvár Város Polgármestere köszöntőjében ismét gratulált az Egyesület és a Család-és Gyermekjóléti Központ együttműködéséhez, illetve szót ejtett arról, hogy a Társulásnak milyen komoly nehézségeket okoznak a Család-és Gyermekjóléti Központra háruló új feladatok. Jakus László, a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület elnöke köszöntötte a konferencia vendégeit, a 30 éves intézmény minden volt, és jelenlegi dolgozóját. Ezután következett Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárának megnyitóbeszéde. A megnyitóbeszédben gratulált a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesületnek, kiemelte, hogy nagyra értékeli, hogy két nappal ezelőtt az Egyesület vezetője és ő a magyar társadalmi felzárkózási álláspontot közösen védte meg Brüsszelben. Elmondta, hogy szívesen jön a szervezethez, mert példaértékűnek tartja a működését, amit az is jelez, hogy november elején Balog Zoltán Miniszter Úr Együttműködési Megállapodást írt alá az Egyesülettel. A beszédben kitért a szociális ellátórendszer új feladataira, a Kormány szakágazati stratégiájára.
A megnyitó után Czibere Károly és Jakus László oklevelet adott át a Mosonmagyaróvári Család-és Gyermekjóléti Központ alapítójának, Takács Gyulának, majd pedig közösen leleplezték a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület által készíttetett márványtáblát, amelyet közösen adtak át a Mosonmagyaróvári Család-és Gyermekjóléti Központ jelenlegi vezetőjének.


Ezután Sörös Iván Főosztályvezető Úr tartott előadást Tanodák szerepe az állami szociális rendszerben címmel, majd pedig Stencinger Noémi Intézményvezető mutatta be a Mosonmagyaróvári Család-és Gyermekjóléti Központ elmúlt 30 évét.


Czikóné Stoller Éva Szakmai vezető az előadásában bemutatta a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület Védőháló projektjét, majd pedig Kaszáné Tóth Katalin, a Győri Gyermekjóléti és Családsegítő Központ munkatársa tartott tartalmas előadást az óvodai, iskolai szociális munkáról. A program zárásaként kerekasztal-beszélgetéseken vitatták meg a résztvevők a hallottakat, valamint felszelésre került a születésnapi torta is.

2017-12-08